Het schijnt een van de grootste ergernissen op de werkvloer te zijn: collega’s en andere omgevingsgeluiden die je van het werk afhouden. Eenmaal afgeleid kan het tot wel een half uur duren voordat jij je focus terug hebt. Als je alle momenten zou optellen dat jij op een dag wordt afgeleid, ontdek je pas echt hoeveel tijd je iedere dag verliest. De enige oplossing is om in stilte te werken. En dat is in een druk kantoor makkelijker gezegd dan gedaan.
De continue aanwezigheid van geluid heeft aanzienlijke invloed op onze productiviteit. En dit moet ook als werkgever zorgen baren.
In veel gevallen zijn de meest voorkomende akoestische oplossingen snel aan te pakken. Pas wanneer de basis is aangepakt, kan je echt aan de slag met het creëren van plekken waar jij of je collega’s in volledige stilte kunnen werken.
Hoe geluiden onze productiviteit kunnen beïnvloeden
Alleen als je een dag lang zou bijhouden wat voor geluiden op de werkvloer voorkomen zou je beseffen hoeveel verschillende soorten geluiden je onbewust gedurende een werkdag hoort. Van een gesprek tussen twee collega’s tot een kop koffie dat op tafel wordt gezet. Als je het uitspreekt klinkt het logisch, maar praktisch alles maakt geluid. En daar hebben we bewust en onbewust last van.
Diverse onderzoeken hebben met succes aangetoond dat we, gemiddeld, maar liefst 20 keer op een dag tenminste 5 minuten of langer onze concentratie verliezen door omgevingsgeluid. En ieder geluid, met uitzondering van geluiden die je zelf maakt, is te verwijderen.
Zoals je verderop in dit artikel kunt ontdekken is het daadwerkelijk weghalen van alle omgevingsgeluiden op een beperkt aantal manieren mogelijk. De voordelen hiervan zullen vrijwel altijd de nadelen overwegen, waardoor de aanpak van omgevingsgeluiden een logische vervolgstap is.
Zonder het probleem aan te pakken zal jij of je collega’s zelden in staat zijn om langer dan een vol uur volledig gefocust te zijn op het werk. Het spreekt voor zich, dat het aanpakken van dit probleem een duidelijk financieel voordeel met zich meebrengt.
Effect van geluid op hoe we ons voelen
Als een van onze specialisten dit onderwerp bespreekt met een opdrachtgever komt meestal het verhogen van de productiviteit als eerste voordeel naar boven. Wat velen echter niet beseffen, is dat het verminderen van onnodige omgevingsgeluiden ons ook gelukkiger maakt.
Om te begrijpen hoe omgevingsgeluiden invloed kunnen hebben op onze gemoedstoestand is het nodig om te kijken naar factoren die onze emoties negatief kunnen beïnvloeden.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat we als mens slecht tegen extra prikkels kunnen wanneer we ons proberen te richten op een enkelvoudige taak. Dat wil zeggen dat we, als we ons proberen te richten op het uitvoeren van ons werk waarbij een gefocuste houding vereist is, absoluut geen extra prikkels erbij kunnen hebben. En al helemaal niet als dat collega’s zijn die het over het feestje van afgelopen weekend hebben.
Hoe meer van deze prikkels we tijdens onze kernactiviteiten moeten verwerken, hoe meer het onze emotionele gesteldheid zal drukken. Wanneer we vervolgens op consequente basis ‘lastig worden gevallen’ met al deze extra prikkels, kan het zelfs een burn-out bevorderen.
Een serieuze aanleiding om meer aandacht de besteden aan de continue aanwezige omgevingsgeluiden. Al is het niet door het aanbrengen van stilteruimtes, dan minimaal met een deel van onze tips.
Als werkgever is het in een tijd waar personeel steeds vaker overwerkt raakt van groot belang dat alle factoren die hier mogelijk invloed op kunnen hebben tijdig worden aangepakt.
Het gebruik van een silence booth
De eerste keer klinkt het als een grote stap, maar als we de voordelen op een rij zetten wordt het onze opdrachtgevers al snel duidelijk. Het introduceren van een silence booth is ideaal om veel omgevingsgeluiden een plaats te geven. Een plaats waar ze geen negatieve invloed kunnen hebben op het werk van anderen.
Een silence booth is een eenvoudig te verplaatsen telefooncabine uitgerust met ventilatie en verlichting. Wanneer een collega een lang en mogelijk intens telefoongesprek moet voeren, kan de silence booth een plek bieden waar collega’s geen irritaties ondervinden van het geluid dat uit dit gesprek kan voortkomen.
Maar de silence booth kan meer.
Binnen de booth is namelijk een handige lapstopsteun inclusief stroompunt aanwezig waardoor de booth ook als ‘flitswerkplek’ kan worden ingezet. Maar natuurlijk ook wanneer je jouw laptop nodig hebt tijdens je telefoongesprek!
Met deze toevoeging aan het kantoorinterieur komt er een extra middel bij dat een groot deel van de gebruikelijke omgevingsgeluiden in een klap weet weg te halen.
Ga een stap verder met de stiltecabine
Een silence booth is ideaal wanneer één werknemer de booth nodig heeft. Hierdoor kunnen veel van de telefoongesprekken worden verplaatst naar een ruimte waar het geluid niet verder reist dan de booth zelf.
Geluiden veroorzaakt door collega’s die overleggen of een weekend bespreken, blijven nog altijd aanwezig. Gelukkig hebben we ook hier een handige oplossing voor.
Met het plaatsen van een stiltecabine wordt een ruimte gecreëerd waar meerdere collega’s tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld om met elkaar te vergaderen of inderdaad dat ongelofelijk gezellige weekend na te bespreken. Maar de stiltecabine is ook uitermate geschikt voor gezamenlijke werksessies. Door de uitstekende ventilatie is de cabine namelijk geschikt voor langdurig gebruik.
De meeste van de stiltecabines zijn aan één zijde zo goed als afgesloten, terwijl de andere zijde gemaakt is van plexiglas. Hierdoor komt voldoende daglicht binnen en hoeft de cabine niet als een onprettige werkplek ervaren te worden.
De binnenzijde van de cabine is afgewerkt met stof met als doel zoveel mogelijk geluid van binnenin de cabine binnen te houden. Maar ook het geluid van buitenaf wordt buiten gehouden door het gebruik van plexiglas en stof. Ideaal wanneer er volledig op een taak gefocust moet worden.
Absolute stilte en luxe met stilteruimtes
Het heeft lang geduurd voordat de hierboven besproken stilteruimtes een rol gingen spelen binnen het moderne kantoorinterieur. Tegenwoordig zijn deze ruimtes echter zeer in trek, mede doordat de ruimtes behalve functioneel ook een lust voor het oog zijn.
Wanneer je graag een luxe uitstraling op de werkvloer wilt, kunnen de silence booths en cabines hier aan bijdragen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de booths met ingebouwde iPads, een akoestisch plafond of verwarmingselementen. Het gebruik van een dergelijke ruimte wordt een stuk leuker wanneer dergelijke onderdelen aanwezig zijn.
Dat absolute stilte een positieve invloed op onze productiviteit heeft spreekt voor zich. Weliswaar zal vooral bij het gebruik van een silence booth het contact met andere collega’s tijdelijk niet mogelijk zijn. Maar als ook de stiltecabine aanwezig is, kan deze ruimte worden ingezet wanneer dit contact juist wel gewenst is. En op geen een moment zullen andere collega’s ongemak ondervinden wanneer je belt of met een collega overlegt.
Eerder genoemde booths en cabines zijn in diverse varianten beschikbaar. Van instapmodellen tot volledig uitgeruste cabines met een iPad en eigen verwarming.
Tips die jij zelf kunt toepassen om omgevingsgeluiden te beperken
Alhoewel de bovenstaande oplossingen aanzienlijk grotere verbeteringen met zich zullen meebrengen dan de onderstaande tips, helpt het al om een betere basis te creëren. En daar zullen jij en je collega’s direct van kunnen profiteren.
Geluiddempende elementen
Mocht het mogelijk zijn om tussen bureaus onderbrekingen toe te voegen, bijvoorbeeld met geluiddempende wanden, kan dit al direct de kracht van omgevingsgeluid verminderen. Doordat maar liefst 70 procent van het geluid naar boven gaat, kan een geluiddempend plafond wonderen doen.
Wist je dat er ook zoiets is als geluiddempend tapijt? Wij wel. En wij raden onze klanten steeds vaker aan om te kiezen voor deze slimme manier om nog meer geluid te dempen.
Noise Cancelling koptelefoon
Al ligt deze tip wat voor de hand, valt het ons op dat we weinig noise cancelling koptelefoons op de werkvloer tegenkomen. Dat terwijl een kwalitatieve koptelefoon vrijwel alle omgevingsgeluiden kan wegfilteren.
Je moet weliswaar ervan houden om urenlang een koptelefoon te gebruiken. We horen met enige regelmaat dat het langdurig gebruik van een koptelefoon als onprettig wordt ervaren. Dat het je helpt om je focus voor langere tijd te behouden is echter een feit.
Creëer focuswerkplekken
We hebben het er op onze blog al vaker over gehad: focus werkplekken. Met een focus werkplek worden werkplekken gecreëerd die uitsluitend gebruikt mogen worden door collega’s die zich volledig moeten kunnen focussen.
Als jij je dan volledig moet kunnen richten op een bepaalde taak is er altijd een vaste plek waar jij niet afgeleid kunt worden door je collega’s of andere omgevingsgeluiden.