Wanneer het loont om met je collega’s aan één tafel te werken, en wanneer niet.
De kans dat je in de jaren 90 een kantoor kon tegenkomen waar een groot deel van het personeel aan dezelfde tafel werkt, is bijzonder klein. Tot een decennia geleden koos het overgrote deel van de bedrijven om met scheidingswanden, cubicals en kamers te werken. Het afgelopen decennia zien we, vooral bij kleinere en creatievere bedrijven, dat het gebruik van grote tafels voor een groot deel van de werknemers zijn vruchten afwerpt.
Maar voor wie is deze opzet echt profijtelijk? Wat voor soort bedrijven zouden op zijn minst deze vorm van werken moeten uitproberen? En wanneer?
Onze expert geeft jou tekst en uitleg van hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze manier van inrichten.
Dit is waarom teams beter samenwerken aan één grote tafel
Van organisaties wordt verwacht dat zij de beschikking hebben over teams waar met grote creativiteit naar vraagstukken kan worden gekeken. Een grote consultancy zet dagelijks teams in om bijvoorbeeld noodlijdende bedrijven te laten transformeren tot winstgevende partijen. Hiervoor is veel creativiteit nodig, aangezien het bedrijf in kwestie ook geen uitkomst meer zag.
Daarom is het van belang dat teams zoveel mogelijk onderling aan creativiteit kunnen delen, met als doel elkaar te inspireren. Deze inspiratie kan namelijk als basis worden gebruikt om projecten een richting te geven. Zonder basale ideeën is het ontwikkelen van een creatieve omgeving een verre gedachte.
Idealiter worden dergelijke projecten waarbij creatieve input vereist is, of het nu gaat om het bouwen van een webapplicatie voor de overheid of het redden van een noodlijdend bedrijf: samenwerken is een must. En intensief onderling contact is daarvoor vereist.
Betere communicatie doordat je elkaar in de ogen kunt kijken
Voor dit soort projecten dient de communicatie soepel en snel te verlopen. Wanneer het complete team dag in dag uit aan één grote tafel kan werken waarbij de lijnen kort zijn, kan effectiever worden gecommuniceerd en geopereerd. Dit heeft een positieve invloed op de creativiteit en de uitwerking van het project. Er bestaat ook een minder ‘extreme’ vorm hiervan, door uitsluitend de verantwoordelijke managers aan de tafel te plaatsen. In werkelijkheid zal dit aanzienlijk minder effectief werken dan het gehele team.
Nadelen van de één-tafel benadering
Net als ieder andere ‘projectmanagementvorm’ heeft deze benadering zijn limitaties. De belangrijkste hiervan is de (geluids)overlast die ontstaat wanneer mensen regelmatig door elkaar worden afgeleid. Doordat we continu elkaar kunnen zien en horen, zijn we minder geconcentreerd wat een negatieve invloed heeft op onze productiviteit en mogelijk zelfs kwaliteit.
Een ander nadeel is dat het bij grotere projecten onpraktisch is om een groot aantal mensen aan een enkele tafel te plaatsen. De kans is namelijk groot dat relevante combinaties (een coder en UX-designer bijvoorbeeld) elkaar niet voldoende kunnen zien. Hierdoor neemt de effectiviteit van deze benadering af. Een middenweg voor dit probleem is door 2 of 3 grote tafels te gebruiken en deze strategisch van elkaar te plaatsen.