Staand werken gids: alles over de voordelen, houding en actualiteit
24 september 2021 
20 min. leestijd

Staand werken gids: alles over de voordelen, houding en actualiteit

Staand werken is de afgelopen tien jaar veelvuldig onderzocht door wetenschappers. Uit onderzoek is gebleken dat zittend werken de doorbloeding van het lichaam ernstig belemmert. Tevens wordt onze stofwisseling op een aanzienlijk trager tempo uitgevoerd. Door deze onderzoeken zijn bedrijven meer aandacht gaan besteden aan staand werken. Met de nodige veranderingen als gevolg.

De verkoop van zit sta bureaus is ondertussen vijf keer zo hoog dan in 2010. Het aantal zoekopdrachten naar termen als staand werken en zit sta bureau laat deze ontwikkeling nog beter zien (+ 500% sinds 2005).

Bij Flowork adviseren we alweer enige tijd bedrijven over de voordelen van staand werken. Wij merken dat steeds meer grote bedrijven de deur openzetten voor zit sta bureaus en ander kantoormeubilair, van ergonomische bureaustoelen tot de bureaufiets. Met onze experts hebben we de absolute gids samengesteld waar álles te vinden is over staand werken. Wij vertellen je onder andere meer over;

  • De voordelen en nadelen van staand werken voor jouw gezondheid
  • Onderzoeken en praktijkcases
  • Hoeveel calorieën je met staand werken extra kunt verbranden
  • Wat de correcte houding
  • Hoe jij kunt ontdekken welk zit sta bureau je moet kopen

Mocht je op zoek zijn naar een specifiek onderwerp, kan je hierboven op het desbetreffende onderwerp klikken om hier direct heen te gaan. Klaar álles te weten te komen over staand werken? Ga dan snel verder!

Voordelen van staand werken

Persiflages in films en tv-series geven het prachtig weer. Als iemand eenmaal heeft geproefd aan een zit sta bureau, moet dat gedeeld worden. De voordelen worden over en weer gestuurd, wat tot komische situaties kan leiden. Maar de voordelen van staand werken worden gelukkig steeds serieuzer genomen. En dat komt meer door de nadelen van zittend werken dan de voordelen van de alternatieven.

We kunnen de bekendste voordelen in drie categorieën onderverdelen, namelijk gezondheid, sociaal contact en productiviteit. Voor een werkgever zullen de positieve effecten van staand werken op deze drie factoren nog interessanter zijn dan voor de werknemer.

Gezondheidsvoordelen 

Volgens een reviewstudie van TNO uit 2010 zijn de volgende conclusies algemeen geaccepteerd;

  1. Langdurig zittend werken is een risicofactor voor vroegtijdig overlijden.
  2. Langdurig zittend werken wordt geassocieerd met een hogere kans op
    1. Hart- en vaatziekten
    2. Type 2 diabetes
  3. Langdurig zittend werken verhoogd mogelijk de kans op
    1. Depressie
    2. Gewrichtspijn/klachten bij bewegen
    3. Diverse soorten kanker

De meeste aandacht gaat uit naar de gezondheidsvoordelen van staand werken, waar ook de meeste winst te behalen is. Als we onszelf aanzetten om staand te werken, al dan niet afwisselend, stimuleren we ons lichaam waar dat anders niet zo zou zijn. Als je namelijk zit, worden veel van de processen in jouw lichaam in een laag tempo uitgevoerd.

Als je staat is jouw stofwisseling continu aan het werk. Maar het moment dat je zit, neemt de stofwisseling gas terug totdat het stagneert. Hierdoor krijgt jouw lichaam onvoldoende de kans om gedurende de werkdag jouw voedsel te verteren. Dat is niet alles, want ook de hoeveelheid mineralen in de botten is aanzienlijk lager dan bij iemand die regelmatig staat.

De tragere stofwisseling en het gebrek aan beweging zorgt ervoor dat de kans op overgewicht toeneemt. Normaliter zijn de houdingsspieren continu actief. Wanneer we zitten of liggen, is dat niet het geval waardoor onze grootste spieren nauwelijks gestimuleerd worden.

Een van de grootste misconcepties is dat een actieve levensstijl zittend werken compenseert. Iemand die elke dag een uur sport en de rest van de dag zit, loopt dan ook de gezondheidsrisico’s besproken op deze pagina.

Door dagelijks minimaal enkele uren staand te werken, wordt de kans op veel van de hierboven besproken gevaren verlaagd. De stofwisseling komt niet of zelden tot het punt dat het stagneert en het lichaam wordt continu gestimuleerd.

Sociale voordelen 

Wij hebben bij Flowork ondertussen meerdere keren de sociale impact van staand werken mogen meemaken. Bij alle kantoren waar het personeel (of een deel daarvan) de mogelijkheid kreeg om voortaan ook staand te werken, bleek dat er ook veel sociale voordelen aan een staand bureau zitten.

Wanneer we staand werken, zijn we namelijk eerder geneigd om af en toe met collega’s een praatje te maken. Komen we ergens niet uit? Dan zullen we sneller naar een collega lopen om een vraag te stellen. Ook zijn we volgens onderzoek meer bereid om een collega te helpen. Dat omdat we onszelf in een actieve houding bevinden!

Werkgevers zullen zonder twijfel geïnteresseerd zijn in de kortere, mentale communicatielijnen. Werknemers blijven minder lang met iets zitten waar ze niet uitkomen, waardoor de productiviteit hoger wordt.

Productiviteitsvoordelen 

Een verhoogde productiviteit kan iedere werkgever gelukkig van kan worden. Helemaal als dat geen invloed heeft op de werkvreugde van de werknemers. De actieve werkhouding geeft namelijk een energiek en voldaan gevoel.

In tegenstelling tot wat velen in eerste instantie hadden verwacht, zorgt staand werken niet voor verminderde productiviteit. Tot enkele jaren geleden waren er twijfels bij de productiviteitsvoordelen van staand werken vs. zittend werken. De concentratie zou volgens velen hoger zijn wanneer zittend gewerkt wordt, mede doordat het makkelijk is om de focus te behouden.

Naar de invloed van staand werken op de productiviteit is ondertussen veel onderzoek gedaan. Hieruit is gebleken dat de productiviteit bij staand werken, vooral als hier al ervaring mee is, hetzelfde of zelfs hoger is. Bij mensen die 3 maanden of korter staand werken, kan het voorkomen dat de productiviteit enkele procenten lager is.

Maar er zijn ook nadelen, vooral als je langdurig staat 

Onderzoek heeft ook aangetoond dat staand werken nadelen heeft, mits je langdurig staand werkt. Ruim voordat onderzoek werd gedaan de voordelen van staand werken, was al onderzocht dat staand werken zijn nadelen heeft. Dit omdat we van oudsher veel staand werk hebben gedaan en daar de nodige gezondheidsklachten bij zijn ontstaan.

We hebben het in dit geval over werkzaamheden waar bijna de gehele dag staand gewerkt wordt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan;

  • Kassamedewerkers
  • Beveiligers
  • Laboranten
  • Fabriekspersoneel
  • Leraren
  • Keukenpersoneel
  • Verkeersregelaars

Het gaat hier hoofdzakelijk om werkzaamheden die staand uitgevoerd moeten worden en waarbij niet of nauwelijks gelopen kan worden. We kunnen de onderzoeken naar de nadelige effecten van deze staande werkzaamheden gebruiken om de nadelen van langdurig staand werken verder uit te bouwen.

Doorbloeding 

Als we langdurig staand werken, minimaal 1 uur of langer, pompen de beenspieren op een langzamer tempo het bloed naar het hart. Hierdoor blijft het bloed hangen mogelijke gevolgen als opgezwollen enkels, spataderen in de benen en bloeduitstortingen.

Pijnlijke gewrichten 

Een ander veel gehoord nadeel van langdurig staand werken is gewrichtspijn. Werkzaamheden waarbij langdurig gestaan wordt, krijgen na verloop van tijd pijn aan de knieën, heupen, rug en voeten. Meestal worden deze fysieke klachten, al dan niet tijdelijk, opgelost met bijvoorbeeld steunzolen of speciale schoenen. In de praktijk is het echter verstandiger een lange termijn oplossing voor deze nadelen te vinden.

Helaas is dit voor een deel van de werkzaamheden niet of nauwelijks mogelijk. Zo zal een beveiliger maar weinig de kans zal krijgen om te zitten, net als een chirurg of kapper.

Hoe voorkom je deze nadelen? 

Gelukkig zijn de nadelen van staand werken eenvoudig te voorkomen. Een van de belangrijkste tips om écht gezonder te werken, is door staand en zittend werken af te wisselen. Een hele dag zittend óf staand werken is namelijk niet goed voor het lichaam. Werkzaamheden waarbij uitsluitend staand gewerkt kan worden, hebben dan ook steeds vaker te maken met de Arbowet.

Een zit sta bureau is een goed voorbeeld van een middel dat de gebruiker wél in staat stelt om staand en zittend werk af te wisselen. Doordat eenvoudig de hoogte van het bureau naar eigen invulling kan worden aangepast, is het eenvoudig om de werkhouding te veranderen.

Visie van Arbo op langdurig staand werken 

Via het Arboportaal is sinds kort een uitgebreide pagina te vinden over de invloed van een statische werkhouding op het lichaam. De Arbowet heeft tot op heden nog weinig richtlijnen om staand werken op een verantwoorde wijze te ‘reguleren’. Het adviseert werkgevers wel om de werkplek in te richten op een manier dat de werknemer in staat is te zitten wanneer het lichaam dat vraagt.

Staand en zitten werken in onderzoek 

Dat staand werken gezonder is dan zittend werken werd al decennialang vermoed. Het zeer geringe aantal onderzoeken van voor het jaar 2000 naar de negatieve effecten van zittend werken laten echter zien dat er maar weinig aandacht voor was.

Een groot deel van de onderzoeken heeft zich namelijk altijd gericht op de effecten van onvoldoende lichaamsbeweging. Hier zijn, logischerwijs, aanzienlijke gezondheidsrisico’s aan verbonden. Lange tijd was onbekend dat sedentair gedrag, oftewel zitten, veel soortgelijke risico’s met zich meebrengt. Op kantoor en thuis zitten wij Nederlanders veel. Veel te veel.

Onderzoekers rekenen zittend werken tot een activiteit dat minder dan 1,5 MET energieverbruik vraagt. In rust gebruikt ons lichaam nauwelijks MET en bij zittend werken slechts een fractie meer.

Hoe kan het dat staand werken beter is dan zittend werken? 

Onderzoekers zijn het er over eens dat grootste gevaren van zittend werken een trage stofwisseling, hoeveelheid mineralen en hartproblemen zijn. Doordat het energieverbruik hoger is wanneer je staat, verbrand jouw lichaam aanzienlijk minder calorieën.

Hierdoor neemt dus ook de kans op overgewicht toe. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de houdingsspieren, de grootste spieren van jouw lichaam, minder actief zijn dan wanneer je zou staan.

Kortom, het lichaam krijgt minder impulsen (spiercontracties) wanneer het langdurig zit. Hierdoor komen diverse metabole processen nauwelijks op gang wat kan leiden tot de eerder besproken gezondheidsrisico’s.

Hoe kan je gezond staand of zittend werken volgens onderzoek? 

Een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van gezond werken, is de onderzoeker Alan Hedge. Hij onderzocht hoe de nadelige effecten van staand en zitten werken teniet gedaan kunnen worden door beide houdingen te combineren. Hij ontwikkelde de 20-8-2 richtlijn die in Noorwegen en Zweden al in diverse wetgeving opgedoken is.

Mensen die langdurig zittend of staand werken, zouden er volgens Hedge goed aan doen de richtlijn actief te volgen. Hedge adviseert namelijk om;

40 minuten per uur in een correcte houding te werken

16 minuten per uur in een correcte houding te staan

4 minuten per uur licht te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of rekken & strekken.

In de praktijk zal deze precieze richtlijn bijzonder lastig haalbaar zijn. Want er moet kortom ook nog gewerkt worden. Het wisselen van een staande naar zittende werkhouding en vice versa brengt namelijk ook tijd met zich mee.

Nederlandse experts, waaronder onze eigen Mark van der Sloot, adviseert daarom minimaal 5 minuten per uur te bewegen, of je nu zittend of staand werkt. Hierdoor voorkom je dat jouw lichaam zich langer dan 1 uur in dezelfde houding bevindt.

Tijdens deze vijf minuten pauze van staand of zittend werken, wordt idealiter een kort rondje gelopen in combinatie met enkele rek- en strekbewegingen. Hiermee bevorderen we de doorbloeding en voorkomen we eventuele gewrichtspijn. 

Hoeveel calorieën verbrand extra je door staand te werken? 

Als we zitten worden calorieën sneller en makkelijker omgezet in vet. Hierdoor neemt de kans op gewichtstoename toe wanneer we langdurig zitten. Tevens omdat je ook nog eens nauwelijks calorieën verbrandt. Je verbrandt namelijk tussen de 1 en 2 calorieën per minuut als je zit.

Maar hoeveel calorieën kan je dan per uur verbranden als je staat? Het antwoord spreekt boekdelen. Je verbrandt maar liefst 50 calorieën per uur extra als je staat!

Een halve dag staand werken zou dus al tussen de 200 en 250 calorieën kunnen schelen. Het lichaam heeft hierdoor de kans om aanzienlijk meer vet te verbranden. Als je dus al zou willen afvallen, is staand werken al helemaal een logische optie.

Dit komt deels doordat jouw hart tien keer zoveel bloed door het lichaam moet pompen als je staat. Zolang je niet urenlang achter elkaar staat, blijft dit proces op dit tempo doorgaan. Voldoende afwisseling is dus wel een vereiste als je wilt dat je daadwerkelijk calorieën kunt verbranden.

Oplossingen die jij vandaag al kunt nemen 

Ben je al helemaal klaar om ook staand werken binnen jouw routine te introduceren? Dan zijn er verschillende manieren om vanaf hier verder te gaan. De bekendste optie is natuurlijk het sta zit bureau. Je kunt echter ook op andere manieren proeven aan de voordelen van staand werken. Mocht je dit als positief ervaren, kan je daarna de switch naar een sta zit bureau maken!

Sta zit bureau 

Het sta zit bureau is in tientallen vormen en maten beschikbaar. Afhankelijk van jouw specifieke wensen en kenmerken is het mogelijk het ideale staande bureau te vinden. Want met meer dan honderd soorten is het kiezen van een bureau lastiger dan ooit.

Niet-elektrisch sta zit bureau 

De meeste moderne sta zit bureaus zijn voorzien van een kleine motor om de hoogte eenvoudig te verstellen. Goedkopere modellen zullen niet van een dergelijk bedieningssysteem voorzien zijn. De niet-elektrische modellen zijn dan ook een steeds zeldzamer gezicht.

Toch worden deze sta zit bureaus nog regelmatig verkocht. Vooral op grote schaal is het interessant om met deze varianten te testen. Je kunt in dat geval namelijk een bepaald aantal bureaus standaard op hogere hoogte instellen. Doordat er voldoende ruimte is om ook zittend te werken aan bureaus die standaard op lagere hoogte ingesteld staan, hoeft de hoogte van de staande bureaus zelden aangepast te worden.

In de meeste gevallen is het verstandiger te kiezen voor een sta zit bureau dat elektrisch verstelbaar is. Meestal wil je namelijk wel aan hetzelfde bureau blijven werken. Anders moet telkens als je op een hoger bureau wilt werken al jouw spullen verplaatst worden. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je meerdere keren per dag tijd kwijt bent aan het aanpassen van de hoogte van je bureau.

Elektrisch sta zit bureau 

Het meest gekozen sta zit bureau is de elektrisch verstelbare variant. De meeste versies binnen deze categorie zijn eenvoudig in hoogte te verstellen. Bij enkele modellen is zelfs de snelheid van de motor aan te passen.

De voordelen van een elektrisch sta zit bureau spreken voor zich. Doordat je eenvoudig van een zittend naar staand bureau kunt gaan, ben je veel eerder geneigd staand te werken. Bij een klassiek of puur staand bureau is de kans groot dat je te veel zit of staat, wat beide niet goed voor je is.

Ook is het elektrisch verstelbare sta zit bureau beter met collega’s te delen. De eenvoudige bediening zorgt ervoor dat een collega het bureau naar eigen wens kan instellen. In tegenstelling tot een niet-elektrisch sta zit bureau kan de gebruiker met een klik op de knop de hoogte aanpassen. Handig als meerdere mensen per dag van het bureau gebruik willen maken.

Laptop bureau op wielen 

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: een laptop bureau op wielen. We zien mondjesmaat meer laptopbureaus verschijnen. Vooral op co-workingspaces en techhubs neemt het aantal bureaus op wielen toe.

Dit betaalbare alternatief voor een staand bureau is helaas maar voor een klein deel van de gebruikers geschikt. Het werkoppervlak is zeer beperkt waardoor je niet meer dan een laptop op het bureau kunt plaatsen. Ook is het niet prettig om langer dan een half uur aaneensluitend aan deze laptoptafel te werken.

Daarentegen is het bijzonder handig dat deze tafel wielen heeft. Wanneer een collega iets wilt laten zien, kan de tafel gepakt worden om na afloop weer eenvoudig opgeborgen te worden.

Verhoog je bureau met een in hoogte verstelbare minitafel 

De instapmodellen sta zit bureaus worden gekenmerkt door hun mobiliteit. Dit zijn veelal geen bureaus maar eerder modules die een bureau kunnen verhogen. Deze inklapbare minitafels kunnen op een bureau geplaatst worden. Vervolgens kan de gebruiker de module naar de gewenste hoogte instellen.

Het nadeel van dergelijke modules is natuurlijk dat het er minder netjes uitziet, meer werk kost en je een kleiner werkoppervlak krijgt. Voordeel is dat je de tafel eenvoudig kunt opbergen en meenemen naar een andere werkplek. Ook is het prijsverschil tussen een verhoogmodule en een compleet staand bureau groot.

Is dit de eerste keer dat je gaat proeven aan staand werken? Dan adviseren wij je om de volgende optie eerst uit te proberen. Mocht je meteen onder de indruk van de voordelen zijn, kan je beter meteen door naar een staand bureau.

Zelf een verhoging maken 

Wil jij niet meteen overgaan op een staand bureau maar op de meest betaalbare manier staand werken voor jezelf uitproberen? Dan kan jij dat nú al doen!

Verzamel een stapel boeken of sterke dozen waar jij jouw laptop op kan zetten. Zorg ervoor dat jouw laptop stevig kan staan zodat je niet bang hoeft te zijn dat de constructie kan omvallen.

Sta op en ontdek hoe het is om staand te werken, al dan niet met wat knutselwerk. Merk je dat je het wel fijner vindt om niet de hele dag zittend te werken? Dan kan jij jezelf alvast oriënteren op de markt voor staande bureaus!

De juiste houding krijgen en vasthouden 

Het zal niet mogelijk zijn om van de vele voordelen van staand werken te profiteren als dit in een ongezonde werkhouding gebeurt. Net als bij zittend werken, kan de houding grote invloed hebben op eventuele gewrichtsproblemen en de doorbloeding van ons lichaam.

Bij staand werken is het belangrijk dat het lichaam zich in een rechte houding bevindt. De rug mag dus niet langdurig gebogen zijn. Ook de nek moet het grootste deel van de tijd een rechte houding aanhouden.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw rug en nek continu kaarsrecht gehouden moeten worden. Wij adviseren juist om af en toe het lichaam los te schudden en je rug of nek te bewegen, zolang je daarna weer in de juiste werkhouding terugkomt.

Samengevat, adviseren we het volgende;

  • Verdeel het lichaamsgewicht over beide voeten
  • Hou de schouders natuurlijk laag
  • Een rechte, ietwat holle rug
  • Knieën niet op slot en licht gebogen
  • Buikspieren licht aangespannen als ondersteuning van de rug

Tips bij het kopen van een sta bureau 

Hoe kan jij een overwogen keuze maken om het juiste sta zit bureau te kopen? Hoe weet jij welk model precies bij jou past? Je bent ondertussen op de hoogte van alles wat met staand werken te maken heeft. Je kent de onderzoeken waarop de gezondheidsclaims gebaseerd zijn. Ook weet je precies welke bureaus jou hier eventueel bij kunnen helpen. Maar welke van deze tientallen opties past bij jouw specifieke wensen? Door antwoord te geven op de onderstaande vragen kan jij jouw ideale sta bureau kopen.

Een zit-sta bureau dient minimaal een bereik van 65 tot 128 centimeter te hebben 

Je hebt de Arbowet op deze pagina al meerdere keren in combinatie met staand werken voorbij zien komen. In deze Arbowet zijn namelijk (sinds enkele jaren) richtlijnen opgenomen omtrent sta zit bureaus. Een van deze richtlijnen is dat een sta zit bureau een hoogtebereik moet hebben van tenminste 65 centimeter tot een hoogte van 128 centimeter. Dat dit iets is waar op gelet moet worden, mag blijken uit het grote aantal aanbieders waar dergelijke bureaus verkrijgbaar zijn met een kleiner bereik. Bureaus van dergelijke discounters voldoen dus niet aan de Arbo Wetgeving.

Controleer of het bureau van één of twee motoren is voorzien 

Een van de andere manieren waarop discounters proberen een staand bureau voor een lagere prijs te produceren, is door een motor minder te gebruiken. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als de rest van de tafel wel van uitstekende kwaliteit is. Het gevaar is namelijk dat je met een enkele motor op termijn de tafel scheef kan draaien.

Normaliter is in iedere tafelpoot één motor te vinden. Hierdoor komt er vanuit beide poten precies evenveel kracht om de hoogte van het bureau aan te passen. Wanneer echter in maar één poot van het staande bureau een motor te vinden is, bestaat de kans dat als de andere zijde van de tafel zwaarder beladen is het blad scheefgetrokken kan worden. Wij adviseren dan ook altijd om voor een model met twee motoren te kiezen.

Veel verschillen in dikte, materiaal en afmetingen  

Doordat de prijzen onderling sterk kunnen verschillen, komen we af en toe bureaus tegen die op het eerste gezicht wel heel aantrekkelijk geprijsd zijn. Als we nader onderzoek doen, komen de verschillen pas aan het licht. Voorbeelden hiervan zijn de gebruikte materialen, bladdikte en omvang van het bureau.

High Protect Laminate wordt binnen deze wereld gezien als het meest kwalitatieve materiaal voor bureaus. Goedkope modellen kiezen echter nooit hiervoor en zullen eerder gebruik maken van een alternatief als Melamine.

Twee andere punten waar fabrikanten mee proberen te ‘spelen’ zijn de bladdikte en de afmetingen. Een dunner blad is goedkoper, net als een kleiner blad. Dit wordt aan de voorkant lang niet altijd even duidelijk gebracht. Als je geen informatie over de dikte of andere afmetingen kunt vinden, adviseren wij om altijd contact op te nemen met de koper of fabrikant van de standing desks.

Check of het montage en verzenden van het bureau, vooral op grote schaal, inbegrepen is 

Als je alleen voor jezelf van plan bent een sta bureau te kopen, is het natuurlijk niet erg om het bureau te monteren. Alhoewel het monteren van een enkel zit-sta bureau niet binnen een handomdraai is gedaan, kost het je ook geen uren.

Mocht je besluiten om meerdere sta zit bureaus te bestellen is het zeer verstandig om na te kijken of de verkoper deze bureaus op locatie komt monteren of deze al (deels) gemonteerd levert.

Energiezuinige motoren zorgen voor een duurzaam bureau 

Zelfs als je de motoren van jouw nieuwe staande bureau niet gebruikt, verbruiken ze energie. De oudere bureaus maakten hierbij nog gebruik van echte ‘slurpers’. Tegenwoordig hebben de meeste – vooral kwalitatievere – makers van deze bureaus de poten voorzien van energiezuinige motoren. Met deze motoren kan je staand werken zonder ook maar een seconde na te denken over de elektriciteitskosten. Er is zelfs een model dat slechts 0.1 Watt per uur verbruikt. 

Is het bureau voorzien van voldoende kabelgeleiders, -goten en -gaten? 

Als jouw werkplek onderdeel is van de RI&E regelgeving, is het verplicht om jouw kabels netjes op te bergen. Dit is echter alleen mogelijk als jouw staand bureau van de juiste kabelgoten, gaten en geleiders voorzien is. Gelukkig zijn er diverse modellen waarbij dit wel degelijk het geval is en het opbergen van de kabels eenvoudig is.

Gaat het bureau door meerdere mensen gebruikt worden? Kies voor een model met memory functie 

Mocht een staand bureau worden aangeschaft om door meerdere mensen gebruikt te worden? Dan kan voor een sta zit bureau worden gekozen met een zogeheten memory functie. Deze functie is in staat om per gebruiker een hoogte vast te leggen. Door op de memory functie te drukken kan de desbetreffende gebruiker eenvoudig het bureau naar de juiste hoogte instellen. Het is namelijk zeer onhandig als een sta zit bureau per gebruiker met de hand moet worden ingesteld.

Kies voor een zit sta bureau met blokkeerinrichting  

Een van de laatste toevoegingen voor het moderne sta zit bureau is de blokkeerinrichting. Deze functie zorgt ervoor dat bij enige weerstand het bureau blokkeert en niet verder stijgt of daalt. Een voorbeeld hiervan kan zijn wanneer kabels, knieën of een bureaustoel wordt bereikt.

De kans is groot dat deze blokkeerinrichting een plaats gaat krijgen in de nieuwe Arbowet. Daarom is het verstandig eerder vroeg dan laat extra te investeren in een sta zit bureau met blokkeerinrichting. 

Tips bij het gebruik van een sta zit bureau 

Je hebt ondertussen al een behoorlijke hoeveelheid informatie over staand werken en sta zit bureaus voor je kiezen gehad. Van onderzoeken naar de voordelen hiervan tot de verschillende soorten staande bureaus. Toch zijn er nog wat tips waarvan wij vinden dat we ze met je moeten delen. Deze tips zorgen er namelijk voor dat je op een verantwoorde manier staand kunt werken. Hierdoor garandeer je dat je de voordelen van staand werken optimaal benut.

Stel een routine voor zitten en staan op  (h3)

Eerder dit artikel lieten we je de bevindingen van een onderzoek naar staand werken zien waarin werd aangegeven dat een sta zit bureau niet zonder reden voor staand en zittend werken ontworpen in. Om optimaal gebruik te maken van de gezondheidsvoordelen dient niet de hele dag staand gewerkt te worden. Dit moet afgewisseld worden met periodes waarin we zittend werken.

Om hier enige structuur in te kunnen krijgen, moet een routine ontworpen worden die gevolgd kan worden om optimaal zittend en staand te kunnen werken. Dit zorgt er ook voor dat jouw lichaam op termijn langer en prettiger staand kan werken.

Want jouw lichaam zal ook moeten wennen aan de plotselinge overgang van zittend naar staand werken. Jouw conditie moet kortom beter worden en dat is alleen met kleine stappen mogelijk. In het begin komen zaken als spierpijn en irritatie hierdoor eerder voor. Na verloop van tijd, mits routinematig het sta zit bureau afgewisseld wordt, kan de conditie bereikt worden die bij deze nieuwe setup past.

Extra bewegen naast het zitten en staan  

Mogelijk heb je het voorbeeld al voorbij zien komen van wat er gebeurt als we te lang achter elkaar staand werken. We gaan leunen of een bepaalde houding aannemen om de staande positie gemakkelijker te maken. In werkelijkheid is dit juist niet wat je moet doen. En daarom is het belangrijk af en toe een korte wandeling te maken. Idealiter wordt 1 keer per uur enkele minuten gewandeld, eventueel binnen kantoormuren.

Jouw lichaam is de beste timer 

Hoe weet je wanneer het tijd is om staand te werken en wanneer zittend? Ons lichaam is hier gelukkig uitermate geschikt voor. Als je langdurig zittend werkt en vermoeid raakt, is het tijd om staand te werken. Het sta zit bureau mag omhoog om de nieuwe werkhouding aan te nemen. Krijg je na enige tijd last van je helpen heupen of onderrug? Dan kan het weer tijd zijn om het sta bureau te verlagen naar de zit-vorm.

Het juiste schoeisel is het halve werk 

Schoenen die niet voldoende ondersteuning kunnen bieden, dragen op termijn bij aan een ongezonde werkhouding. Vooral als je veel staand werkt, mag best extra geïnvesteerd worden in kwalitatieve schoenen al dan niet middels inlegzolen.

Over het algemeen is het gebruiken van een sta bureau met stiletto’s of hakken sterk af te raden. Doordat deze schoenen nauwelijks stabiliteit geven, kan dit tot rug- en heupklachten leiden.

Maak gebruik van een voetensteun wanneer je zit 

Voor slechts tien euro kan je tegenwoordig al een voetensteun of voetenbank aanschaffen – of zelf maken! Als je zittend werkt, kan je makkelijker een ergonomische werkhouding realiseren door van een voetenbank gebruik te maken. Een ander alternatief hiervoor is de anti-vermoeidheidsvloermat als je staand werkt. Deze matten zijn zo ontworpen dat ze naar jouw voeten vormen en je motiveren in beweging te blijven.

Weet welke taken je het best zittend of juist staand uitvoert 

Om je routine extra diepgang te geven, adviseren we je jouw routine in te delen met de verschillende taken en de bijbehorende werkhouding. Bepaalde taken voeren we simpelweg beter uit als we zitten, of juist staan!

Per persoon kunnen deze combinaties sterk verschillen. Enkele voorbeelden hiervan zijn;

  • Het voeren van een telefoongesprek
  • Overleg met een collega
  • Arbeidsintensief werk (een analyse maken)
  • Documenten lezen of maken
  • Coderen

Hoe intensiever het werk is, hoe liever we doorgaans hierbij zittend werken. Zoals eerder vermeld kan dit per persoon sterk verschillen. Kies daarom de werkhouding die het best bij jou past!

Rek en strek om het lichaam soepel te houden 

Velen denken dat als we zitten, dat onze spieren in een rustmodus zijn. In werkelijkheid is ons lichaam continu actief. Dus ook als je zit, maakt jouw lichaam van bepaalde spieren gebruik om een specifieke houding vast te houden. Als je staand werkt, zijn weer andere spiergroepen actief. En zoals je hebt kunnen ontdekken activeren we meer van onze spieren als we staand werken.

Maar het kan natuurlijk voorkomen dat ons lichaam stijfjes wordt als we te lang achter ons sta zit bureau werken. Daarom is het verstandig regelmatig rek en strek oefeningen te doen. Deze oefeningen helpen je om flexibel te blijven en de werkdag zo fit mogelijk door te komen.

Op het internet staan tal van prettige rek en strek oefeningen die jou hierbij kunnen helpen. Zo zijn het uitrekken van de armen, het aanraken van de tegen met de gebogen rug en het lichaam zo ver mogelijk uitstrekken hier enkele voorbeelden van.

Dit is hoe jij staand werken op jouw kantoor introduceert 

De klassieke taboe rondom staand werken is ondertussen bijna verdwenen. Bij traditionelere organisaties wordt echter nog weinig ingespeeld op deze nieuwe trend waarvan de voordelen wetenschappelijk bewezen zijn. En als kantoorinterieurbouwer van de toekomst willen wij iedere organisatie aanbevelen minimaal onderzoek te doen naar de mogelijkheden hiervan. Bijvoorbeeld door intern te onderzoeken of er vraag is naar sta zit bureaus.

Deze pagina heeft veelvuldig de voordelen en wetenschappelijke onderzoeken van en naar staand werken besproken. Deze informatie kan dan ook gebruikt worden om intern de introductie van staand werken te overwegen.

Veel organisaties kiezen ervoor om staand werken eerst te testen. Dit doen zij bijvoorbeeld door een select aantal sta zit bureaus aan te schaffen en als flexibele werkplek te bestempelen. Oftewel, wie graag een sta zit bureau binnen de organisatie wilt uitproberen, krijgt daar dan ook de kans voor. En daar is natuurlijk het sta bureau met memorystand ideaal voor. Dit bureau kan met een klik op de knop per gebruiker worden ingesteld.

De toekomst van staand werken bij Flowork  

Bij Flowork zijn we elke dag bezig met het creëren van het kantoor van de toekomst. Een kantoor dat ons leven makkelijker en gezonder maakt. Met ontwikkelingen als staand werken, slimme applicaties en ander ergonomisch kantoormeubilair is het een stuk makkelijker geworden om aan het einde van de dag net zo fit te zijn als aan het begin. En daar dragen wij als kantoorinrichter graag aan bij.

Mocht je vragen hebben over de inhoud van dit artikel of graag meer informatie willen ontvangen over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen, staat een van onze specialisten je graag te woord!

Over de schrijver
Zit sta werkplek
Door

Zit sta werkplek

op 10 Jan 2020

Een zit sta werkplek is anno 2020 een echte must voor iedere werkgever en werknemer. Als een zit-sta-bureau te duur is, biedt een YOU-STAND een mooi alternatief. Dit product maakt namelijk van ieder bureau in een handomdraai een zit-sta-bureau. Wellicht interessant om mee te nemen in deze blog.

Reactie plaatsen