ZZP-ers, medewerkers van grote bedrijven en ondernemers die veel buiten de deur werken waren jarenlang toegewezen tot snelwegrestaurants en andere oncomfortabele werkplekken. Wanneer je regelmatig onderweg bent, is het wel zo prettig dat er op meerdere locaties in het land een plek is waar net zo prettig gewerkt kan worden als op een kantoor.
De afgelopen tien jaar is deze doelgroep in een enorm tempo gegroeid waardoor co-workingspaces en zogenaamde aanlandwerkplekken snel op konden komen. Met meer dan 200 co-working spaces doet Nederland mee met de top van Europa als het op flexibel werken aankomt.
Als bedrijf, klein of groot, kan je net zo makkelijk inspelen op deze belangrijke trend. De manier waarop we werken is continu aan verandering onderhevig. Door (potentiële) klanten en personeel de kans te geven om gebruik te maken van dergelijke aanlandwerkplekken wordt een dynamischer klimaat gecreëerd. Deze plekken zijn veelal creatief en speels ingericht om zelfs de meest uiteenlopende karakters van een prettige werkplek te kunnen voorzien.
Aanlandwerkplekken kunnen ook voor jouw organisatie interessant zijn. Maar waarom eigenlijk?
Waarom kiezen voor aanlandwerkplekken?
- Vergroten het netwerk
- Zorgen voor nieuwe business opportunities
- Bouwen aan langdurige werkrelaties
Groeiende behoefte aan flexibiliteit
Toen na de economische crisis van 2009 flexibel werken als nieuwe trend opkwam werd het duidelijk dat thuiswerken doorgaans geen negatieve invloed op de productiviteit heeft. Integendeel zelfs, uit de meeste onderzoeken is gebleken dat wanneer personeel een deel van de week thuis werkt productiever is dan op kantoor.
De verklaring voor deze extra productiviteit heeft alles te maken met de sleur waar met flexibel werken afscheid van wordt genomen. De tijden dat we dag in dag uit om hetzelfde tijdstip naar hetzelfde kantoor afreisden zijn verleden tijd. Een groeiend aantal werkgevers geeft personeel de mogelijkheid om zelf de werktijden en locatie te bepalen. En daar worden we gelukkig van.
Op verschillende manieren is ondertussen het antwoord van werkgevers en ondernemers op deze behoefte te zien. Grote organisaties hebben bijvoorbeeld aanlandwerkplekken gecreëerd op andere vestigingen zodat personeel dat voor een afspraak een andere vestiging bezoekt ook op locatie kan werken.
Met 40 co-working spaces in 2008 en meer dan 200 in 2018 is hetzelfde te zeggen voor co-working spaces. Vooral zelfstandigen lijken veel waarde te hechten aan de flexibele kantoren die in sommige gevallen over het hele land te vinden zijn.
Ondernemers maken met liefde gebruik van grote co-working spaces waarvan locaties door het hele land te vinden zijn. Voor ondernemers is het namelijk niet alleen een manier om meer productiviteit te halen terwijl ze onderweg zijn. Het helpt ondernemers ook om gelijkgestemden uit andere branches te vinden waardoor nieuwe werkrelaties kunnen ontstaan.
Deze unieke dynamiek heeft ervoor gezorgd dat vooral co-working spaces op sleutellocaties ieder jaar blijven uitbreiden. Maar ook als organisatie is deze trend interessant om in de gaten te houden. Personeel dat met enige regelmaat onderweg is naar klanten of andere vestigingen zullen meer kunnen doen als ook op locatie gewerkt kan worden.
Meer doen met minder tijd: het nut van aanlandwerkplekken op locatie
Behalve de vele kantoorverzamelgebouwen en co-working spaces, kunnen bedrijven zelf ook slim gebruik maken van aanlandwerkplekken om personeel en klanten een tijdelijke werkplek te bieden.
Vooral als bedrijven met enige regelmaat personeel van andere vestigingen over de vloer hebben, zijn aanlandwerkplekken ideaal om de productiviteit van het personeel aanzienlijk te verhogen. Wanneer een programmeur bijvoorbeeld voor een dagdeel op een andere locatie wordt verwacht, kan het voorkomen dat de planning uitloopt of de programmeur te vroeg aanwezig is.
In dat geval is er met de aanlandwerkplek altijd een bureau beschikbaar waaraan gewerkt kan worden. De tijd die anders verloren zou gaan kan nu worden opgevuld doordat op locatie gewerkt kan worden. Hierdoor is het personeel aanzienlijk productiever op een dag waar anders meerdere uren als verloren hadden kunnen worden beschouwd.
Sociale functie van de flexibele aanlandwerkplek
De kans is groot dat iedere keer wanneer iemand gebruik maakt van een aanlandwerkplek nieuwe contacten gemaakt kunnen worden. Vooral als we kijken naar grote bedrijven zien we dat de diversiteit van de gebruikers extreem uiteen kan lopen.
Dit zorgt ervoor dat het contact van personeel van verschillende locaties aanzienlijk beter is dan wanneer het contact tot bedrijfsevenementen beperkt zou blijven. Interne maar ook externe issues zullen via deze weg sneller aan het licht komen.
Ook klanten zullen met liefde van de werkplekken gebruik maken
Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat aanlandwerkplekken met enige regelmaat worden gebruikt door klanten. Wanneer een klant toevallig nog een afspraak heeft in dezelfde stad of te vroeg is, heeft de klant in jouw kantoor de beschikking over een aanlandwerkplek.
Hierdoor hoeven jouw klanten niet meer onnodig lang te wachten tot de volgende afspraak begint en kan er in de tussentijd nog wat nuttigs worden gedaan.
Tevens is het voor de klant een teken dat alles wordt gedaan om het bezoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Twee vliegen in een klap.
Open deur beleid op kantoor
In sommige gevallen worden de aanlandwerkplekken zelfs ingezet in de vorm van een open deur beleid. Een goed voorbeeld hiervan is de Rotterdamse vestiging van Nationale Nederlanden.
Bij deze vestiging kan iedereen gratis in de vrije ruimte van de verzekeraar werken. Iedereen die een tijdelijke werkplek zoekt, kan gebruik maken van deze werkruimte. Dus ook personeel van andere locaties. Dit is ook voor Nationale Nederlanden als organisatie interessant doordat het dichterbij de mensen staat die het bedrijf mogelijk van extra kennis kunnen voorzien.
Aanlandwerkplekken zijn in staat om het netwerk in een klap te vergroten doordat er een unieke combinatie aan kennis bij jou over de vloer komt. Nieuwe business opportunities zijn binnen handbereik. Het enige wat hiervoor nodig is, zijn dedicated aanlandwerkplekken waar specialisten, klanten en personeel altijd welkom zijn om te werken.